Цветозар Томов: Договорът за машините за вота ще бъде сключен до дни

Политика

02-09-2022, 10:02

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той увери, че към момента машините се съхраняват на сигурно място в частен склад

Договорът за логистика, подготовка на софтуера и поддръжка на машините за предстоящите избори трябва да бъде подписан най-късно в началото на следващата седмица. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов по Нова ТВ.

Той увери, че към момента машините се съхраняват на сигурно място в частен склад, където се държат още от 2014 г. насам. „Охраната и достъпът до там е под контрола на държавата. Охранява се от жандармерия, а влизането става само с разрешение от ЦИК, като това важи включително за членове на комисията”, обясни Томов.

Той припомни новината от вчерашния ден, че в бюлетината за вота на 2 октомври няма да има номер 21. Причината - Единна народна партия не е регистрирала листи със свои кандидати в нито един изборен район. Този факт обаче не е бил известен на ЦИК към момента на тегленото на жребия на 31 август.

Томов обясни и процедурата за гласуване по настоящ адрес. „Срокът за подаване на документа е 17 септември. Такова заявление трябва да подадат и хората, които вече са подавали на предишни избори, тъй като то важи само за конкретния вот”, каза Томов.

Всеки българин в чужбина пък ще може да гласува в която и да било секция извън границите на България, дори да не е подал заявление за това. Онези, които имат възможност все пак да заявят официално желанието си за участие в изборите, могат да го направят до 6 септември през сайта на ЦИК.