Демерджиев: Има доказателства за над четирима служители на МВР, помагали на каналджии по границите

Общество

03-09-2022, 10:15

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Работи се по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза в студиото на „Събуди се” по Нова тв, че има съмнения за пропуски на служители на ведомството, които подкрепят каналджиите по границата.

"Видях много хора, които съвестно изпълняват дълга си и това ни мотивира да обърнем внимание на тези, които саботират. Имаме сигнали по тях. Работим по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане. За между двама и четирима служители става въпрос. Има други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За повече от четирима има доказателства и по тях се работи. На изпълнителско ниво са повечето”, разкри министърът.

Демерджиев коментира и обстановката в страната след обилните дъждове, които предизвикаха наводнения на места в петък.

"Хубавото, което видях, е изключително бърза реакция и взаимопомощ между различните звена на МВР, Министерството на отбраната, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която изключително адекватно помагаха на място”, каза министърът.

По думите на Демерджиев в района все още има къщи, които не са проверени.

"След като водата се оттегли, започна проверка на къщите, през които е преминало значително количество и не са били огледани”, подчерта той. Няма загинали хора в следствие на бедствието няма и сериозно пострадали, увери министърът на вътрешните работи.

Той не скри, че има много сериозни материални щети.

"Реката се е изливала по улиците. Течението, неговата сила е носила дървета, коли. Много дървета са свалени от планината. Едно от оплакванията на местните хора, което ще бъде проверено, е, че е допринесла сечта в района”, заяви Демерджиев. Той е категоричен, че предстои проверка по това подозрение. „Тече разследване. И вчера не се срещнах с представителите на следствието, но ще има координация", обеща ресорният министър.

Иван Демерджиев коментира и зачестилите напоследък нарушения по пътищата, някои от които станали и причина за трагични инциденти. По думите му мерките, които от МВР са въвели, дават ефект. Той подчерта, че 130 екипа осъществяват линеен контрол, а над 9 хиляди са проверените водачи. Тези действия ще продължат, увери вътрешният министър.

"Вторият въпрос касае действията на съдебната система. Натъкнах се на много леки присъди с алогични мотиви, но това е за органите на съдебната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли необходимост от законодателни изменения. Действително наказаните лица са твърде малко. Наказанията са занижени. Ставаме свидетели на тежки произшествия”, не скри ръководителят на МВР.

Попитан дали Георги Семерджиев, станал известен с фатална катастрофа на столичния булевард „Черни връх”, при която загинаха две жени, се ползва от полицейска протекция, министърът отговори: "Има две дисциплинарни проверки, които са удължени. Изиска се да приключат преди сроковете. Мотивът е да се изчакат материали от прокуратурата. Едната касае Симона Радева, другата - неин колега. Имам съмнение, че са подпомогнали Семерджиев”. 

Според информацията, с която министърът разполага, и двете проверки ще приключат на 12 септември.

"Не искам да изпадам в подробности, защото са предмет на проверка, но ще бъдат оповестени дисциплинарните мерки. Очаква се да бъде наложено дисциплинарно уволнение поне за едното от двете лица”, разкри Демерджиев.