Д-р Аспарух Илиев: Притеснява ме, че в България една голяма част от обществото не е ваксинирана

Общество

05-09-2022, 14:55

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това, което виждаме, е, че с всяко следващо преболедуване, усложненията могат да се увеличат и се увеличават, коментира експертът

"Притеснява ме, че в България една голяма част от обществото не е ваксинирана и дори някои от тях да желаят да го направят, чувстват до известна степен, че е безсмислено". Това сподели в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария и експерт по безопасност на ваксините, предаде БНР.

"Трябва да сме честни, че в България много хора преболедуваха вируса, но както вече знаем, имунитетът е само временен, тоест нямаме траен имунитет след преболедуване. Моята молба и съвет е, дори и да не сте си сложили ваксина, не е късно да започнете ваксинационния цикъл, защото колкото и да е по-лек вариантът "Омикрон“, за съжаление, въпреки всичко понякога протича доста тежко. Това, което виждаме, е, че с всяко следващо преболедуване, усложненията могат да се увеличат и се увеличават. С всеки следващ път рискът от дълготрайни ефекти се увеличава", каза още той.