Димитър Стоянов: Разчистването продължава с ускорени темпове, няма да спре и в почивния ден

Общество

05-09-2022, 21:00

Снимка:

МО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той благодари на всички доброволци, които помагат в разчистването на населените места

"Държавата е на място. Армията винаги е била в услуга на населението и ще продължи да бъде така. Утре ще има достатъчно много хора от българската армия, за да работим и да помагаме на местното население. Важно е, че държавата показа, че може да работи съвместно с местните власти, армия пожарна, доброволци, полиция“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 5 септември, в село Слатина, където дойде, за да проследи хода на възстановителните дейности в засегнатите от водното бедствие населени места.

Над 600 военнослужещи участваха в последните четири дни в преодоляването на последиците от големите наводнения в община Карлово. В дейностите са използвани 67 единици специализирана инженерна техника, съобщи още министър Стоянов.

Той подчерта, че благодарение на включването на два хеликоптера „Кугар“ на Военновъздушните сили са били евакуирани и спасени 29 човека, сред които и болни с инсулинова зависимост. С военен хеликоптер бе извършена и доставка по въздух на храна и вода до откъснатите населени места.

"Днес на терен има около 110 военнослужещи, които с транспортна техника и резачки помагат на населението в Каравелово, Слатина и Богдан", каза министър Стоянов. Той поясни, че само в днешния ден на терен е действала техника на 61-ва механизирана бригада, на трета и 24-а авиационни база, на 110-и логистичен полк, както и техника от 91-ви инженерен полк.

"Разчистването продължава с ускорени темпове, няма да спре и утре, въпреки почивния ден", категоричен бе министър Стоянов. Той благодари на всички доброволци, които помагат в разчистването на населените места.
"Координацията на хорат и и техниката се извършва от областния управител на област Пловдив. Техниката се съсредоточава там, където е най-необходимо", подчерта министър Стоянов.