"Медиана": ГЕРБ с близо 6% пред ПП, 8 партии влизат в парламента

Политика

06-09-2022, 09:58

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 или дори 9 партии. Това показва проучване на агенция „Медиана“.

ГЕРБ доминира и води с близо 6 % пред „Продължаваме промяната”. Три партии (БСП, ДПС и „Възраждане“) се борят за трето, четвърто и пето място с практически изравнени позиции. Въпреки, че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент. 

Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9 % се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40 % (!) от хората споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20 % са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи. 

Засега данните дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение, прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина.

Проучването показва още, че Бойко Борисов е с най-висок рейтинг сред лидерите на партии. Кирил Петков заема далечното пето място, като преди него се нареждат Румен Радев, Корнелия Нинова и Стефан Янев.

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен