Шишков: Държавата ще помогне на наводнените села със средства и с интелектуален капацитет

Политика

07-09-2022, 09:51

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя", заяви служебният министър на МРРБ

Всяко министерство и всяка институция ще даде своя дял за възстановяване на наводнените общини в Карловско и държавата ще помогне и със средства, и с интелектуален капацитет.   

Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Той съобщи, че в момента всички институции, които могат да помогнат при разчистване на наводненията, помагат. Включила се е и държавната фирма "Автомагистрали", както и служители от тол управлението.

„Трябва да се направи бърза оценка на щетите от наводненията и да започне възстановяване на инфраструктурата в района“, категоричен е Шишков. За целта е необходимо бързо да се направят проекти за възстановяване на пътната и улична мрежа в селата, като предвид аварийната ситуация това ще може да стане с директно възлагане на строителните фирми, а след това - в процеса на строителството ще се издават и строителните документи.

„Предстои голяма експертна работа и като възстановяване, и като строителство, и като проектиране. На практика селата буквално се нуждаят от чисто нова инфраструктура в основната си част“, подчерта министърът.

„Освен бързото справяне с щетите трябва да се направи и основен анализ на пропуските, довели до бедствената ситуация в района“, заяви още Шишков и допълни, че най-важното е институциите да не си прехвърлят отговорността, а да се помогне на хората. „Анализът къде са пропуските е необходим, за да не се повтарят тези неща“, заяви министърът и обясни, че освен по инфраструктурата щети в наводнените села има и по ВиК мрежата. Затова ВиК дружествата в региона са предупредени да възстановяват водоснабдяването много внимателно, защото се очаква да има течове по компрометираната мрежа и има опасност отново от заливане на населените места.

Пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, още че до средата на другата седмица трябва да има акт 15 и да бъде завършен първият етап от междусистемната газова връзка Гърция – България. По думите му две неща са останали за довършване от строителя – асфалтиране на пътя в диспечерския център и противопожарната защита в едно от халетата. След това остава свикването на държавна приемателна комисия и окончателната документация, за които министърът изрази надежда, че ще бъда изпълнени бързо и сроковете за пуск на интерконектора ще бъдат спазени.

Министърът съобщи, че във вторник му предстои среща с всички участници в строителството на интерконектора и ще се направи равносметка на постигнатото и това, което остава за довършване.