Правителството прие конкретни мерки, с които ще подпомогне пострадалите от наводненията общини

Политика

07-09-2022, 16:39

Снимка:

МС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Утре и в петък всички компетентни държавни органи ще извършат проверк, за да се установи дали има човешки фактор, допринесъл за бедствието

Правителството прие днес конкретни мерки, с които ще подпомогне пострадалите от наводненията общини. С решение на кабинета от държавния резерв бяха освободени 68 040 литра бутилирана вода за питейни нужди, както и 32 920 кг консервирани хранителни продукти. Още днес те ще бъдат предоставени на нуждаещите се граждани, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Кметовете на засегнатите общини ще бъдат освободени от отчисление за заплащане на тон отпадък, който към момента съгласно закона е 95 лева на тон, съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Държавата ще помогне за възстановяването на засегнатата от стихията общинска инфраструктура. Първо ще се отстранят щетите по ВиК мрежата, за да може после да се ремонтират улици и мостове, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Дървесината, донесена от водната стихия в района на Карлово, остава безплатна за местното население. Никой няма да санкционира хора, които прибират дърва от двора си. Земеделците могат да подават заявления за подпомагане, посочи министърът на земеделието Явор Гечев.

Утре и в петък всички компетентни държавни органи ще извършат проверка на място в района на наводнените общини, за да се установи дали има човешки фактор, допринесъл за бедствието, както и допуснати ли са нарушения, съобщи вицепремиерът Иван Демерджиев. Основаната цел е да се види има ли нерегламентирана сеч. На проверките ще присъстват и министрите Демерджиев и Гечев.