Любослав Костов, КНСБ: Българинът вече губи покупателна способност

Портфейл

10-09-2022, 09:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него и икономистът Кузман Илиев със сигурност се задава тежка есен

Процесите на инфлацията у нас, газовата криза, икономическите особености и очакванията за есента и зимата коментираха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ експертите Любослав Костов от КНСБ и икономистът Кузман Илиев. Според тях със сигурност се задава тежка есен.

"Правят се такива изследвания, наблюдават се цените на основните продукти - хляба, брашното - там, където бяха диференцирани ставките на ДДС. Оказва се, че ефектът е минимален и цените в малката потребителска кошница са по-високи от средната инфлация, която в момента 17,3%. При храните е над 24% в момента. Доходите през тази година са нараснали между 12 и 15 на сто. Българинът вече губи покупателна способност", каза Любослав Костов, КНСБ.

"В момента има една част от икономическата система, на която много не се обръща внимание и това са предприемачите, които дават работни места и плащат заплати, чиито разходи са нараснали два пъти и половина и повече от цената, с която техните продукти, които произвеждат, са поскъпнали в магазина. Българските предприемачи в момента са в много сложна ситуация, защото разходите им за енергоресурсите растат с бързи темпове", обясни Кузман Илиев, икономист.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен