Помощ за 13 моста и 37 улици поиска кметът на Карлово от държавата

Общество

15-09-2022, 13:07

Снимка:

Община Карлово

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По последни данни пострадалите къщи в село Богдан са 147, в с. Каравелово – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34

Два доклада с описание на щетите от наводненията и необходимите мерки за преодоляването им представи д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и председател на Общинския кризисен щаб, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев - председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

В първия са описани щетите в Карлово при наводнението от 22-23.08.2022. Кметът иска от Междуведомствената комисия да помогне за корекция и повишаване на проводимостта на деретата „Меден дол“ и „Бешбунарско дере“, рехабилитация на 2 улици и реконструкция на компрометиран пътен участък. Вторият доклад съдържа данни за пораженията от наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тях Общината иска от държавата помощ на два етапа. Първият етап за Богдан включва възстановяване и укрепване дерето в селото, реконструкция на водопроводната мрежа, възстановяване на 4 моста в селото, реконструкция на 6 улици и възстановяване на моста Богдан – Московец. Във втория етап са предвидени изграждане на мост Богдан – Московец и реконструкция на 6 улици. За с. Слатина Общината иска: на първия етап – възстановяване на централното и малкото дере в селото, възстановяване на водопровода, възстановяване на временен мост и по-късната му замяна със стоманен, възстановяване на моста към гробищния парк, възстановяване на общинския път, възстановяване на моста над р. Стряма на пътя Розино - Слатина и реконструкция на 2 улици; на втория етап – реконструкция на още 9 улици. Планът за справяне с щетите в Каравелово включва: на първи етап – реконструкция на водопроводната мрежа, изграждане на мост в селото и реконструкция на 7 улици; на втория етап – възстановяване на мост в селото и реконструкция на още 5 улици. Освен това Община Карлово иска от правителството помощ за възстановяване на мост до с. Дъбене над река Мъртвица, за възстановяване на електрозахранването и уличното осветление в селата Богдан, Каравелово и Слатина и за аварийно укрепване на бреговете на р. Стряма и р. Мъртвица южно от с. Дъбене.

Повече от 118 единици едра, средна и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 39 камиона, 19 колесни комбинирани багера, 6 булдозера, 5 фадроми, 10 верижни багера, 5 щипки, 15 резачки, 9 бобката и др. Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб на Община Карлово, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов. Някои от машините помагат на доброволчески принцип, а има и единици, наети от частни лица /предимно бобкати/.

На терен вчера в засегнатите села бяха над 200 души доброволци от цялата страна, както и 142 военнослужещи. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 15 служители в общинската администрация.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов, над 400 военнослужещи се включиха днес, 15 септември, във възстановяването на населените места, пострадали от големите наводнения в община Карлово. В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Каравелово участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

По последни данни пострадалите къщи в село Богдан са 147, в с. Каравелово  – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34. Повредени и неизползваеми в четирите населени места са общо 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални машини, 238 печки, 214 телевизора и 10 фризера. От настаняване нуждаят 21 семейства /6 от Каравелово, 10 от Богдан и 5 от Слатина/.

В Каравелово все още не е възстановено водоподаването в отделни части на селото, екипи на ВиК продължават да работят. Дървесината, натрупана от пороя в дворовете на хората, се събира в училището. Стопаните, които не желаят да бъдат разчистени дворовете им, запазват там струпаните дърва. Полага се временен водопровод в източната част на село Слатина, предстои подземното съоръжение да бъде тествано. Продължава да се работи по разчистване на най-пострадалия от пороите район, този на улица 12-та.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди.

През изминалото денонощие няма подадени сигнали за умрели животни. Приключи дезинфекцията в домовете на пострадалите в Каравелово и Слатина. След очаквания голям брой доброволци в почивните дни /17 и 18 септември/, през следващата работна седмица специалистите ще преценят кога дезинфекцирането да бъде възобновено.