Бойко Борисов: Ние сме държава в спирала от дългове

Политика

16-09-2022, 12:41

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това, което „промяната“ наричаше социална политика ще доведе до кризите от 90-те години, заяви лидерът на ГЕРБ

Това, което „промяната“ наричаше социална политика ще доведе до кризите от 90-те години. Вчера страната ни е задлъжняла с още 5 милиарда евро. Това заяви при посещението си в Етнографски комплекс „Етър“ Бойко Борисов.

"Ананиев ми разказа за вчерашната емисия, вие си мълчите, сякаш не ви интересува. Държавата задлъжня с още 5 млрд. в евро, лихвите по тях са всяка година по 4,7%. Чувам, че още 2,2 млрд. искат да вземат другата седмица". Като върнем петте милиарда, те ще станат 7-9, онези от зимата така и не се разбра къде отидоха. И като се напънем да върнем тези 20 млрд., тогава ме питайте какво ще правим. Всичко ще отива за погасяване на заеми, това са ни причинили Киро и Асен", обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че международните пазари са разбрали, че България е неплатежоспособна и се намира в тежка криза. По думите му, ако тази политика продължи Международния валутен фонд ще дойде и ще започне да управлява финансите и предупреди, че не само няма да има свинско със зеле, няма да има дори постно зеле, а още по-лошо, банките ще вземат и тавичката за скрап.

"Не съм оптимист за нищо добро, което може да се случи за България. Това което причиниха Кирил и Асен е тежко поправимо години наред с къртовски труд на всички българи”, обясни Борисов.

Той припомни, че няколко пъти е предупреждавал, че „Промяната“ ще вкара държавата в спирала от заеми.

"Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, като 15 дни след това теглят 5 млрд., за да плащат 4,7% лихва, попита Борисов и подчерта, че по време на COVID кризата също са теглили заеми, но с много по-малка лихва – от 0,3%. Майка му жална на следващото правителство. Ние сме държава в спирала от дългове, които трябва да се връщат, а инфлацията е чудовищна и вече минава 20 процента“, коментира още лидерът на ГЕРБ и допълни, че в момента хората, ако имат инстинкт и усет трябва да разберат, че им се е случило нещо много лошо и да поискат от политиците стабилна програма.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен