Иван Гешев: Политиците да свалят розовите очила, има бум на престъпността (Видео)

Политика

16-09-2022, 15:13

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му ситуацията с престъпността е сериозна по места и расте към нива от 90-те години

Днес се проведе Общо събрание на административните ръководители на Национална следствена служба и на апелативните и окръжни прокуратури в страната. Основната тема на съвещанието бе набелязване на ефективни методи за противодействие на корупцията, организираната престъпност и трафика на мигранти. Внимание бе обърнато на борбата с купуването на гласове и противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Сред обсъжданите теми бяха и издадените от главния прокурор методически указания за разследване на тежки пътнотранспортни произшествия. В рамките на Общото събрание на административните ръководители бяха набелязани насоки за преодоляване негативните последици от закриването на Апелативната специализирана и на Специализираната прокуратури.

Главният прокурор Иван Гешев откри заседанието като заяви, че ситуацията с престъпността в страната е сериозна - нивата на престъпност растат към тези от 90-те години. Той посочи, че част от причините за това са обективни – икономически, социални и др. Друга част са това, „което някои наричат реформи, а по същество е законодателен волунтаризъм“.  Вече са налице негативни последици от закриването на Специализираната прокуратура, посочи Иван Гешев и попита дали „в последните 4-5 месеца някой е чул за „реализирана“ организирана престъпна група за наркотици?“.

„Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността“, отбеляза той.

Главният прокурор припомни, че след разпоредена от ВАП проверка (след катастрофата на АМ „Струма“), за състоянието на пътната мрежа, е констатирано, че няма магистрала или първокласен път, които да нямат огромни проблеми.

Иван Гешев добави, че прокуратурата и МВР са като „скачени съдове“ - ако МВР не разкрият престъпление, съответно да подадат информация, няма как да се развива наказателното производство.

„Сериозното увеличаване на престъпленията касае всеки един от нас. Трябва да направим всичко възможно в рамките на собствените си правомощия да минимизираме щетите за българските граждани“,заяви главният прокурор.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен