Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Новините

17-09-2023, 05:00

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На днешния 17 септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда, Любов и отдава уважение на добродетелите, чиито имена носят. На този празник честваме и Деня на София.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. сл. Хр. в Рим живяла благочестива жена и християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери — Вяра, Надежда и Любов. Майката и нейните деца не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито.

Това не се харесало на тогавашния император Адриан, който се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида. Младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, след което императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

Майка им била принудена да гледа нечовешките страдания на своите деца. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време, но дъщерите й не издържали на мъченията и издъхнали, а Адриан разрешил на София да вземе телата на чедата си и да ги погребе.

Три дни след кончината им София също умира и била положена при тлените останки на своите дъщери. Църквата почита Света София и като мъченица, защото е изживяла ужасна болка, за да запази вярата си. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. във френската област Елзас.