Ще бъде активирана държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви край Поморие

Общество

20-09-2022, 11:58

Снимка:

Община Поморие

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До момента са подадени 46 заявления от земеделски производители за нанесени щети върху лозовите масиви

Ще бъде активирана държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви в землището на град Поморие. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който направи оглед на щетите, нанесени от бурята в лозовите масиви край Поморие, заедно с кмета на града Иван Алексиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова.

До момента са подадени 46 заявления от земеделски производители за нанесени щети върху лозовите масиви. Четири екипа на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас оценяват щетите, които поеха ангажимент в рамките на 3 дни да обходят всички засегнати площи. Направените до момента огледи дават основание да се приеме, че са засегнати 2500 дка лозови масиви, а продукцията е 100 процента унищожена.

Стопаните с изцяло унищожена продукция ще бъдат компенсирани чрез схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. В помощ на Общинската служба по земеделие са общинските служби на Бургас и Несебър, както и Областната дирекция по земеделие. Засегнатите лозови насаждения се намират в землището на град Поморие, където са унищожени около 2500 дка.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и допълнителни средства за почистване на последиците от бурята, каза заместник-министърът Джиков. Ще се търсят всички възможни начини за компенсиране на засегнатите земеделски производители. Лозарите, чиито лозя са в мониторинг, трябва лично да подадат заявления и към Държавен фонд земеделие, чрез регионалното представителство.

Областният управител проф. Мария Нейкова настоя да се търсят всички възможни начини пострадалите лозари да бъдат обезщетени по европейските и национални фондове.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен