Регламентира се редът за ползване на отпуска за отглеждане на дете до 8 години от бащите

Общество

22-09-2022, 07:53

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. С измененията в наредбата за работното време се урежда редът за ползването на отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). Новите разпоредби регламентират документите, които бащата (осиновителят) следва да представи в предприятието, срокът за подаването им, условията за прекратяване на отпуска, както и задължението на работодателя да го предостави или да уведоми писмено работника или служителя, че отказва ползването му. За да излезе в отпуска, бащата (осиновителят) трябва да подаде писмено заявление-декларация. Когато отпускът се ползва за първи път, работодателят следва да издаде удостоверение.

С измененията в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване се осигурява възможност за отпускане и изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). За целта се създават необходимите образци на документи и се регламентира редът за представянето им в Националния осигурителен институт от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

Регламентират се и редът за установяване на задълженията за дежурство и за времето на разположение на работодателя. Съгласно промените работодателят се задължава със заповед да определи длъжностите, за които въвежда дежурства, както и да утвърди поименни графици за тях.