Омбудсманът пита КЗК има ли картел при продажбата на дърва, пелети и въглища за огрев

Политика

26-09-2022, 11:08

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, в която поиска да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди.

Тя настоява по компетентност КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

Поводът за препоръката са постъпващите в институцията на омбудсмана множество жалби и сигнали от граждани заради ограничено предлагане на пазара и повсеместното увеличение на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас.

„Останаха некомпенсирани от държавата хората, които се отопляват на твърдо гориво. Многократно ме сезираха със жалби, защото на тях никой не им помогна през изминалия отоплителен сезон“, мотивира се проф. Ковачева.

Тя подчертава, че ограниченото предлагане на твърди горива и екстремното увеличение на цените им с близо 70% спрямо миналата година, представляват проблем с голяма обществена значимост предвид данните, че около 40% от българските домакинства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон.

В препоръката до КЗК омбудсманът алармира, че граждани сигнализират за значително, масово и трайно поскъпване на дървата за огрев, на пелетите за отопление и на въглищата за битови нужди на територията на цялата страна, като според тях тези неблагоприятни процеси са започнали още в края на летния сезон през 2021 г. и ескалират в периода от м. октомври 2021 г. досега.

„Така например съобщават, че в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб.м, а през м. септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Потребители посочват актуални цени на дървата за огрев през настоящия месец в диапазона 180-220 лв./пр. куб.м. Тази информация се потвърждава и от публично достъпни източници“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че граждани я информират и за увеличение на цените на пелетите за отопление - от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г., до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г.

Омбудсманът посочва, че тези цени са непосилни за хората, които очакват активни действия от компетентните държавни институции срещу спекулативните поскъпвания в сектора.

„Налага се мнението, че ограниченото предлагане и повишенията на цените не могат да се обяснят с обективни причини, тъй като дървата за огрев и дървесината за производство на дървесни пелети са от местен български добив. Нещо повече, според публични данни държавните горски и ловни стопанства са увеличили плановете си за добив на дърва за огрев за директна продажба на населението през 2022 г. с около 10% спрямо отчетените 926 хил. пр. куб.м за 2021 г.“, допълва в препоръката си общественият защитник.

Ковачева подчертава още, че когато не са налице обективни фактори за трайното, значително и повсеместно поскъпване на твърдите горива, следва да се предположи, че то е вследствие антиконкурентно поведение на участниците на съответните пазари. Според нея, това противоречи на нормативното изискване за добросъвестна търговска практика и оказва влияние върху икономическото поведение на потребителите.

„Особен случай в разглежданата стокова група са въглищата и брикетите от въглища за битови нужди. На пазара на дребно тези горива са главно от внос, а поскъпванията се обясняват с търговската конюнктура в Югоизточна Европа“, посочва още омбудсманът.