Гешев: Прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции в държавата

Политика

29-09-2022, 13:57

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Снощи отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен. Къде виждате държава? Може би виждате държава в сгазените полицаи в Бургас или в случая на Околовръстното в София? Може би виждате държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност, тероризма."

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди Пленума на ВСС

"Прокуратурата като една от малкото останали стабилни институции в държавата винаги е била за това да работи с всички държавни институции в интерес на гражданите. Не робуваме на его, няма лични, партийни, корпоративни или други цели. Единствените ни цели са да работим за българските граждани", коментира Гешев. 

"Относно питането до Конституционния съд – има смесване на правомощията по надзора за законност, на правомощията на главния прокурор и на правомощията на прокуратурата и отделните прокурори. Това, което се пита, е безспорно изяснено и за практикуващите магистрати, и от научната общност. Нямам притеснения какво ще отговори КС", каза главният прокурор. И допълни: "По-интересна е друга част от питането до КС за правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията. Става дума за един от малкото механизми гражданите и гражданското общество да се защитават от административен произвол."