Христов: Позицията на България е за таван върху цените на целия внос на газ в ЕС

Политика

30-09-2022, 16:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че в България ще бъдат обсъдени мерки за охрана на "Турски поток" след взривовете по "Северен поток" 1 и 2.

"Трябва да обсъдим дали сегашните мерки по охрана на газопроводите са достатъчни и евентуално как бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че ако резултатите покажат, че това е наистина целенасочено действие, вероятно има интерес така инфраструктура да бъде отстранявана или временно извеждана от експлоатация", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел, предаде БНР.

След заседанието в Брюксел на Съвета на ЕС Росен Христов заяви, че България настоява за таван върху цените на целия внос на газ в ЕС. Министърът обясни:

"Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, трябва да бъде общо за всичкия газ, и налагане на рамки само за руския газ - това представлява санкция, а не е икономическа мярка за стабилизиране на пазара".

Очаквано днес енергийните министри от ЕС не постигнаха споразумение по въпроса за налагането на таван на цените на природния газ.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен