НСИ: 6 519 789 души е населението на България към 7 септември 2021г.

Общество

03-10-2022, 12:25

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това обявиха от НСИ по време на брифинг.

6 519 789 души е населението на България към 7 септември 2021г. Това обявиха от НСИ по време на брифинг, предаде Нова тв.

Националният статистически институт представи резултатите от преброяването на населението на страната, проведено от 7 септември до 10 октомври миналата година.  Половината от населението на България живее в Югозападен и Южен централен район. 

„Провеждането на преброяването беше трудно. То беше отложено заради пандемията, което затрудни организацията. Много от нашите преброители се отказаха. След това имаше нова кампания, която не беше толкова успешна. Имаше страх от общуване с населението, въпреки че бяхме осигурили и ваксинация за всички преброители, и предпазни индивидуални средства за обхода, който трябваше да направят", обясни Дияна Янчева, зам.-председател на НСИ.

По думите й резултатите всъщност не са закъснели, тъй като по закон обявяването им е след една година. В продължение на няколко месеца ще бъде обявена по-подробна информация.

Директорът на Дирекция „Демографска и социална статистика” Магдалена Костова обясни, че при последните 4 преброявания населението ни намалява. Страната ни има отрицателен естествен прираст. За 10 години най-много население е загубила Област Видин. Най-малко е намаляла Област София.

В България има 83 общини, в които населението е под 6000 души. В тях живеят едва 4,78% от населението .Има 8 общини с население над 100 000 души, в които живеят 40% от гражданите на страната.

Преброяването представлява множество изследвания, обединени в едно цяло, уточни доц. д-р Атанас Атанасов.

„Последното преброяване започна с изготвяне на инструментариум. След това има пробно изследване, следва събиране на данни за жилищата, които  трябва да бъдат обходени. След това е теренното проучване и след това има контролни изследвания”, поясни той.