В ЦИК се извършва повторна проверка на протоколите с резултатите от вота

Политика

04-10-2022, 07:52

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До неделя трябва да са ясни и имената на депутатите

В ЦИК днес се извършва повторна проверка на протоколите с резултатите от гласуването в неделя. До обяд се очаква и последната Районна избирателна комисия - тази в Стара Загора, да предаде изборните книжа и флашките от машините в ЦИК, предаде БНР. 

Изборният кодекс изисква, преди да обяви окончателните резултати от вота по партии и резултата от преференциите, както и разпределението на мандатите между 7 те формации, които влизат в 48 то Народно Събрание, ЦИК да отстрани несъответствията, констатирани от фирмата преброител при първата и втората обработка на данните от секционните протоколи.

Законовият срок за обявяване на резултатите е четвъртък, но се очаква това да стане или късно тази вечер или в утрешният ден.

До неделя трябва да са ясни и имената на депутатите. Тези избрани в два района, ще трябва да посочат от къде ще реализират мандата си. Отново се очаква да има и откази на избрани за депутати да влязат в народното събрание, за което след заявления от тях, ЦИК се произнася с решения.