Социолог: Партиите, които не се опитат да направят коалиция, ще претърпят загуби

Политика

07-10-2022, 13:20

Снимка:

Euronews Bulgaria

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Истината е, че и президентът има своята отговорност, за да се стигне до тази ситуация. Сега президентската институция би трябвало да задава терен за политически дебат. В последните дни заявката му е, че ще остави достатъчно време на партиите да разговорят – нещо, което трябваше да направи още в предишния парламент, а не да свиква консултации на по 15 минути, което ги прави абсолютни неефективни и формални.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът от „Алфа рисърч“ Геновева Петрова.

Тя очаква „Продължаваме промяната“ днес да изложат аргументите си защо отказват да разговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство.

"Предполагам, че все пак като една от водещите партии би трябвало да заявяват своите намерения – как те виждат оттук нататък развитието на ситуацията“, посочи Петрова.

"Ситуацията продължава да бъде патова. Не мисля, че и мандат на „Продължаваме промяната“ би могъл да се реализира. Разбира се, това не снема отговорността да се положат някакви усилия от тяхна страна", допълни тя.

По думите на Петрова всяка партия, която се откаже от опит за формиране на коалиция с много голяма степен на вероятност ще претърпи електорални загуби при следващи избори.

„Трети мандат на „Български възход“ е най-възможнят вариант за правителство. Там не можем да очакваме политическа коалиция и отговорност, а формула от рода на експертно, програмно правителство“, отбеляза социологът.

"Личното ми мнение е, че правителство, което не носи политическа отговорност не е добро решение, макар че в кризисни ситуации, понякога е единственият възможен вариант. Това би било бягство от отговорност на партиите, на които хората са гласували доверие да изпълняват определени ангажименти", коментира Геновева Петрова.

"Тогава, когато системните играчи не постигат съгласие, това отваря поле за мобилизация на радикален вот. В България това не се случи толкова силно, както в други държави в Европа“, коментира социологът резултатите на партия „Възраждане“.

Според нея обявената частична мобилизация в Русия е имала негативно отражение върху електоралния потенциал на „Възраждане“.

"При всички положения не виждам перспектива за пълен мандат. Евентуално биха могли партиите в този парламент да успеят да формират мнозинство поне до местните избори догодина, но рисковете са налице“, посочи тя.

"Без съмнение при следващи избори можем да очакваме още по-ниска активност, което вече разклаща доверието въобще към цялостната политическа система, която имаме в момента“, подчерта Петрова и предупреди, че това би било още една крачка към промяната на формата на управление в България.