Икономист: Ръстът на цените ще се забави, но българинът няма да го усети по джоба си

Портфейл

08-10-2022, 11:04

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това прогнозира Стоян Панчев

Очаква се леко намаляване на темпа на ръст на цените, но българинът няма да го усети по джоба си. Това мнение изрази в студиото на "Събуди се" по Нова тв икономистът Стоян Панчев.

"Има един генерален проблем и той е свързан с инфлация и нейния растеж. Смятам, че цените няма да намалеят в никакъв случай. В следващите два-три месеца обаче ще видим намаляване на темпа на ръст на цените. Тоест много е възможно с инфлацията, която по-последни данни е малко под 18 процента да сме достигнали един локален пик на темпа на ръст на цените", посочи той.

По думите му обаче това забавяне няма да го усетим по джоба си. „Виждаме, че на европейските пазари цената на газа спада. Спадна цената и на тока на борсата. Имаме определено връщане назад на цените. Това се комбинира с настъпващата рецесия в Еврозоната. Тази икономическа криза е следствие от смяната от паричната политика на централните банки, които създадоха инфлацията и сега се опитват да я спра с увеличаване на лихвените проценти”, посочи той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен