Извънредна среща на Г-7 заради руските ракетни удари по редица градове в Украйна

Свят

10-10-2022, 14:03

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е разговарял по телефона с канцлера на Германия Олаф Шолц, като двамата са се съгласили за необходимостта от извънредна среща на Групата на седемте развити световни икономики (Г-7) заради серията ракетни атаки на Русия срещу Украйна в понеделник, предаде Ройтерс.

"Разбрахме се с канцлера на Германия Шолц,  който председателства Г-7, за спешна среща на групата“, написа Зеленски в "Туитър". "Предвидена е и моя реч, която ще разкажа за терористичните атаки от РФ (Руската федерация). Обсъдихме и въпроса за нарастващ натиск върху РФ и помощта за възстановяване на повредената ни инфраструктура", посочи още украинският президент.

Зеленски заяви, че ще убеждава Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Япония да увеличат натиска над Москва.

Днешните удари бяха нанесени по цивилни цели и различни видове инфраструктура като в Киев, така и в други райони на Украйна, които са далеч от настоящите бойни действия. Поразени 11 стратегически обекта в 8 региона, написа в "Телеграм" украинският премиер Денис Шмигал, като предупреждава за възможни прекъсвания на тока, водоснабдяването и комуникациите.

Руските ракетни нападения предизвикват остри международни реакции.

"Подобни действия нямат място в 21-ви век", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Полският външен министър Збигнев Рау нарече атаките "варварство и военно престъпление", а британският му колега Джеймс Клевърли обеща още "материална подкрепа" за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон потвърди пълната си подкрепа за Украйна в разговор с колегата си Володимир Зеленски и изрази ангажимента на Франция да увеличи помощта, включително военно оборудване, посочиха от Елисейския дворец.

От своя страна Китай призова за успокояване на ситуацията. Говорител на външното министерство в Пекин изрази надежда за скорошна деескалация на конфликта.