Над 2 520 военнослужещи оказаха помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово

Общество

10-10-2022, 14:24

Снимка:

МО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се включиха в помощ на хората от населените места, пострадали от наводнението в община Карлово в началото на септември. В продължение на 28 дни - от 2 до 29 септември, военнослужещите бяха там, където имаше нужда от тяхната помощ. Това съобщиха от пресцентъра на МО.

В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бяха използвани 205 специализирани машини. Благодарение на техния труд в с. Каравелово са почистени 90 къщи, 104 дворове, 2 обществени сгради и 3 км засегнати улици. В село Богдан са почистени 67 къщи, 70 дворове и около 3 км от засегнатите улици. Военнослужещите помогнаха и на жителите на с. Слатина.

Още в първите часове на наводнението по искане на областния управител на област Пловдив и на кмета на община Карлово военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се притекоха на помощ на жителите в наводнените села и с бързите си действия евакуираха хора. В спасяването им се включи и шестчленен екипаж с вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово. Осем човека бяха открити и извлечени с лебедка и колан, както и с кош, на борда на вертолета от покривите на обградените от вода къщи.

Военнослужещите от 61-а бригада също участваха в транспортирането на тежко болни хора. Те доставяха храна и вода за населението. Специалисти от 61-а Стрямска мехнаизирана бригада поставиха инженерни съоръжения за възстановяване на комуникациите и снабдяването към бедстващите райони.

Военнослужещите разчистваха пътната инфраструктура, почистваха дворовете и домовете на хората от дървета, натрупани клони, тиня, кал и други предмети, довлачени от водата. Помогнаха за изхвърлянето на унищожената битова техника, за спасяването на оцелялата покъщнина и за разчистването на затрупани коли. С военни водоноски беше осигурена вода в бедстващите райони, а до възстановяване на водоснабдителната система в Карлово военнослужещи разнасяха вода, осигурена от Българския червен кръст, за болницата и детските градини и ясли в града.

До 10 октомври военнослужещи от Сухопътните войски с многоцелеви ескаватор „Комацу“ продължиха да участват в довършителните аварийно-възстановителни дейности в село Слатина.