143 от 193 държави в ООН осъдиха анексирането на украински области от Русия

Свят

13-10-2022, 08:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Против" заедно с руската страна гласуваха Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа

Общото събрание на ООН прие резолюция, която осъжда анексирането на четири украински области от Русия. Документът получи неочаквано голяма подкрепа - 143 от общо 193 държави гласуваха "за", предаде БНР. Против заедно с руската страна гласуваха Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. 35 държави се въздържаха при гласуването, сред тях Китай и Индия. 

Резолюцията на ООН получи по-голяма подкрепа от документите, които осъдиха руското нахлуване в Украйна и анексирането на Крим. Този път срещу нарушаването на международното право от страна на Русия гласуваха Турция и Саудитска Арабия. По време на специалната сесия  американският представител Линда Томас-Грийнфийлд, заяви, че гласуването е важно не само за бъдещето на Украйна и Европа, но и на самата ООН. А руският представител Василий Небензя нарече документа политизиран и откровено провокативен. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на държавите, които подкрепиха резолюцията и я определи като историческа. 

В късното си видеообръщение президентът каза, че ситуацията във всички райони, които граничат с фронтовата линия, остава много сложна. Зеленски съобщи за обстрел в град НИкопол, при който има пострадали, сред тях и 6-годишно дете. За обстрел тази сутрин в района на Киев съобщават местните власти, без повече подробности. През нощта на масиран ракетен обстрел е бил подложен южния украински град Миколаев, където се е срутила жилищна сграда, съобщи кметът Олександър Сенкевич. Ръководителят на украинската Сумска област Дмитро Живицки написа в социалните мрежи, че в резултат на обстрела през последните часове няма пострадали, но без електрозахранване остават над 7600 домакинства, след като руските сили са унищожили 3 електороцентрали в района.Русия е засегнала около една трета от енергийната инфраструктура на Украйна при ракетните атаки в понеделник и вторник, заяви министърът на енергетиката Херман Халюшченко.

"Колкото по-нагъл и жесток става руският терор, толкова по-очевадно за света е, че помощта за Украйна за защита на нейното небе е една от най-важните хуманитарни задачи за Европа", заяви Зеленски. 

Той определи като "много продуктивна" вчерашната среща във формат "Рамщайн" в Брюксел. Обсъдена е била нова военна помощ за Украйна - системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Великобритания обяви, че предоставя ракети за американските системи НАСАМС, както и 18 допълнителни гаубици и стотици дронове в подкрепа на украинското разузнаване.