"Тренд": 55% очакват икономическото положение у нас да се влоши в следващата година

Портфейл

13-10-2022, 09:12

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Повече от половината българи очакват в следващата година икономическото положение в страната да се влоши. Това се разбира от собствено проучване на "Тренд". 55% от запитаните са негативни относно икономическото състояние у нас. 29% са неутрални. 11 на сто имат надежда, че в идната година икономиката ни ще се подобри.

Процентът на негативно настроените рязко се покачва през февруари, когато стартира и войната в Украйна.

„Много видно от февруари, сравнение с назад във времето, делът на хората, които имат негативна оценка за това, което ни очаква и в следващата една година, и за тях лично, за отношението към държавата като цяло, заема много големи дялове“, обясни в ефира на bTV социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

Едва 9% от обществото е на мнение, че в следващата година виждат положителни перспективи при тях в това отношение.

На въпроса „Кой е най-големият проблем пред България в момента“ 40% от запитаните са отговорили, че това са високите цени и инфлацията, 19% - енергийната криза, 11% - бедността, по 9% определят, че най-големият проблем е ниското заплащане и корупцията.

78% от анкетираните се притесняват как ще се справят с финансите си през следващата година, а 56 на сто са заявили, че ще пазаруват по-малко хранителни стоки.