Радев: Политическите сили да търсят областите, около които могат да постигнат съгласие

Политика

14-10-2022, 12:52

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава призова партиите да използват разумно времето преди консултациите

Очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите. Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства на откриването на Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос.

Запитан дали е оптимист за сформирането на редовно правителство държавният глава призова партиите да използват разумно времето преди консултациите, да се отдалечат от предизборната реторика и противопоставянето и да възстановят диалога.

„От намирането на общи интереси в името на нашето общество зависи дали ще имаме редовно правителство. Защото хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно за всички. Най-важното в момента е политическите сили да подходят изключително отговорно и да търсят областите, около които могат да постигнат съгласие“, заяви държавният глава. Служебният кабинет постави здрава основа, на която да стъпи следващото редовно правителство, като овладя ръста на цените на газа и горивата и подготвя сериозни компенсации за потребителите по отношение на енергоносителите, посочи още Румен Радев.

Помолен за коментар относно намесването на името на България в случая с взривяването на Кримския мост държавният глава поздрави службите и правителството за бързото изясняване на случая. „България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашата територия и името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин“, подчерта президентът.

На всички нива, от най-високо политическо ниво до последното оперативно ниво се работи за влизането на България в Шенген, защото това е изключително важно за сигурността не само на България, но и на Европа, заяви президентът.

На предстоящите консултации за формиране на правителство държавният глава ще очаква и отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния суверенитет на страната, защото по думите му „още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МИГ-29 догодина ще се приземят“. Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война“, посочи Румен Радев и добави, че България трябва да може да охранява своето небе. Президентът припомни, че още през юни предишното редовно правителство е изпратило писма с предложения и искания за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция, а също и до Израел. Ако бъдат получени изгодни предложения, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в Народното събрание посочи държавният глава и напомни, че само и единствено народните представители могат да вземат такова решение.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Президентът поздрави „всички мъже и жени със сини пагони“, които с  професионализъм и всеотдайност отстояват въздушния суверенитет на България и въпреки многобройните изпитания успяват да градят и нови способности. „Българските военновъздушни сили са ярък пример за мъжество, себеотрицание и родолюбие, от които имаме голяма нужда точно днес и съвсем неслучайно в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от Народното събрание, за да напомнят на народните избраници колко важно е да имаме боеспособна авиация“, изтъкна президентът.