Драстично поскъпване на захарта, в някои градове цената мина 3 лв. за килограм

Портфейл

15-10-2022, 22:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Проблемите в сектора са причинени на първо място от инфлацията и войната

През седмицата в магазините се появи захар с нова цена - до 3 лева за килограм, а във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е над тази цена и задмина литър бензин. Данните на Системата за агропазарна информация сочат, че за година поскъпването е със 87%.

Заводът в Горна Оряховица е единственият производител на захар в България и осигурява около 30% от потребностите на българските потребители.

"Това са нормални пазарни условия - ние оперираме на единен европейски пазар. Около 70-80% от захарта в България влиза от ЕС, а европейският пазар е относително затворен", каза пред БНТ Валентина Ралева - изпълнителен директор на завода.

Проблемите в сектора са причинени на първо място от инфлацията и войната.

Освен това 2021-2022 г. се отличава с голяма суша в Европа, което се отрази в по-нисък добив на цвекло, оттам и по-ниско производство и по-малко предлагане. допълнителен фактор е оскъпяването на всички разходи - енергийни, транспортни и други"

В момента най-големият проблем е прекъсването на веригите на доставки на основни суровини и материали, посочи Ралева.

"Подготвяйки се за 2023 г. имаме трудности със сключването на договори, защото има компании, които не са сигурни, че ще продължат да работят. Другият проблем, който не е само при нас, е че нямаме работеща държава", каза тя.

По думите ѝ компенсациите за енергия са добра мярка, но по-скоро популистка, а по-важното в момента е да има функционираща държава.