Борисов: 20 дни след изборите партиите продължават да се държат като в предизборна кампания

Политика

18-10-2022, 17:00

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За председател на Народното събрание ГЕРБ-СДС предлага Росен Желязков, а за заместник-председател-Росица Кирова. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Борисов уточни, че 20 дни след изборите партиите продължават да се държат като в предизборна кампания.

"Всички обещават неща, които не могат да изпълнят. Партиите бягат от разговор, търсейки оправдания. Затова предложихме контактна група начело с Росен Плевнелиев и Соломон Паси“, добави председателят на ГЕРБ.

Той припомни, че Плевнелиев е човекът открил Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков и коментира, че не е трябвало да му отказват среща.

"ГЕРБ се чувстваме победители, но българският народ не ни е отредил да управляваме самостоятелно. В сегашната обстановка не може да се направи правителство, посочи председателят на ГЕРБ.

По думите му няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат-не е честно към народа.

"Не е честно и да правим правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено. Без първите две партии да поемат отговорност, няма как да има стабилност и да излезем от кризата. Ако преди връчване на мандата не успеете да договорите подкрепа, няма смисъл“, обърна се Борисов към народните представители от партията.

"Вместо да се продължава с тази агония, да отиваме на избори", поясни още той.

Според него правителството на Кирил Петков се е самосвалило.

"Асен Василев много добре знае в какво състояние остави държавата. Днес за пореден път България излиза на финансовите пазари. При 4% лихва до седмица, лихвата за заемите на страната вече е 5.65% при дълг от 180 млн.лв., а са ни необходими над 5 милиарда. Това е дългова спирала“, уточни Борисов.

Той добави, че инфлацията вече е 18,7%.

"Хората усещат над 100% увеличение на редица стоки. А инфлацията няма нищо общо с войната“, каза лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов попита как ще бъде направен бюджет, който няма кой да го изпълни.

"Две години ние не сме в управлението. Лети всичко надолу. Те използват една и съща хватка, за да избягат от разговор как може да се управлява. Дефицитът е по-голям със 106%. Или това е 126,6% по-висок от Маастрихтските критерии. Къде са им парите, къде им е брутният вътрешен продукт? Затова те казват, че ГЕРБ трябва да си направи правителство“, подчерта Борисов.

По думите му разговорите за правителство трябва да минат през разговор за финансите.

"Моето предложение е да се приеме закон, който да удължи действието на бюджета. Това е единственият избор. Ако отидем на избори, служебното правителство трябва да има пари. Ако гласуваме нов бюджет, ГЕРБ ще предложи 30% увеличение на пенсиите, щом така ще си играем", добави още той.

"След две години чегъртане, ГЕРБ-СДС спечели изборите. Хората ни казаха съберете се по идеи и направете коалиция. Докажете, че съединението прави силата, че ние отстъпваме. Съчетайте младост и сила", добави председателят на ГЕРБ.