От началото на октомври: Цената на масовия дизел у нас се е увеличила с 10 стотинки

Общество

19-10-2022, 21:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В момента литър на бензиностанциите е 3,34 лв.

Нов ръст в цените на горивата. Поскъпването на колонките обаче е само за дизела, докато бензинът и пропан-бутанът остават почти без промяна, съобщава bTV.

От началото на този месец цената на масовия дизел у нас се е увеличила с 10 стотинки. В момента литър на бензиностанциите е 3,34 лв. При другите масови горива за същия период колебанията в цените са символични - разликата е от едва една-две стотинки. Причината е недостигът на дизел в Европа, обясниха от българската петролна и газова асоциация.

Маргарита Иванова кара автомобил на дизел и пресмята, че отстъпката от 25 стотинки за литър вече е почти наполовина изядена от поскъпването му.

Поскъпнал е поне с 10-12 стотинки, има разлика. Единственото съм миропомазана с това, че карам по-икономична кола, иначе другите не ги виждам, казва Маргарита.

От българската петролна и газова асоциация обясниха, че за поскъпването на дизела има причини.

Имайте предвид че във Франция рафинериите стачкуват. Една голяма част от дизела за Германия  се внася от руската федерация, а вносът е намалял с около 50%, и в този смисъл в Европа се очертава недостиг на дизел, обяснява Светослав Бенчев от Българската перолна и газова асоциация.

Според експерти у нас няма риск бензиностанциите да останат без дизел. 

Имаме едно огромно преимущество и на Балканите, а това е рафинерията в Бургас, докато тя работи. Докато тя се снабдява с петрол, няма риск за страната. Единственото неприятно нещо е, че цените ще тръгнат още нагоре, тъй като това е борсов продукт и няма как да бъде иначе, добавя Светослав Бенчев.

На бензиностанциите отчитат промяна в продажбите на дизела.

Намаляват ни продажбите, по-скъпо е. Свърши активният сезон вече и хората не пътуват толкова много, казва Юлиан Вълчев, управител на бензиностанция.

Ако няма проблем с доставките на природен газ за Европа, след началото на отоплителния сезон, няма да има проблеми и с цената на дизела, който може да се ползва като заместващо гориво, отчитат експертите. При цената на бензина не се очакват драстични промени, ако няма трусове на международните пазари.