От началото на октомври: Цената на масовия дизел у нас се е увеличила с 10 стотинки

Общество

19-10-2022, 21:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В момента литър на бензиностанциите е 3,34 лв.

Нов ръст в цените на горивата. Поскъпването на колонките обаче е само за дизела, докато бензинът и пропан-бутанът остават почти без промяна, съобщава bTV.

От началото на този месец цената на масовия дизел у нас се е увеличила с 10 стотинки. В момента литър на бензиностанциите е 3,34 лв. При другите масови горива за същия период колебанията в цените са символични - разликата е от едва една-две стотинки. Причината е недостигът на дизел в Европа, обясниха от българската петролна и газова асоциация.

Маргарита Иванова кара автомобил на дизел и пресмята, че отстъпката от 25 стотинки за литър вече е почти наполовина изядена от поскъпването му.

Поскъпнал е поне с 10-12 стотинки, има разлика. Единственото съм миропомазана с това, че карам по-икономична кола, иначе другите не ги виждам, казва Маргарита.

От българската петролна и газова асоциация обясниха, че за поскъпването на дизела има причини.

Имайте предвид че във Франция рафинериите стачкуват. Една голяма част от дизела за Германия  се внася от руската федерация, а вносът е намалял с около 50%, и в този смисъл в Европа се очертава недостиг на дизел, обяснява Светослав Бенчев от Българската перолна и газова асоциация.

Според експерти у нас няма риск бензиностанциите да останат без дизел. 

Имаме едно огромно преимущество и на Балканите, а това е рафинерията в Бургас, докато тя работи. Докато тя се снабдява с петрол, няма риск за страната. Единственото неприятно нещо е, че цените ще тръгнат още нагоре, тъй като това е борсов продукт и няма как да бъде иначе, добавя Светослав Бенчев.

На бензиностанциите отчитат промяна в продажбите на дизела.

Намаляват ни продажбите, по-скъпо е. Свърши активният сезон вече и хората не пътуват толкова много, казва Юлиан Вълчев, управител на бензиностанция.

Ако няма проблем с доставките на природен газ за Европа, след началото на отоплителния сезон, няма да има проблеми и с цената на дизела, който може да се ползва като заместващо гориво, отчитат експертите. При цената на бензина не се очакват драстични промени, ако няма трусове на международните пазари. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен