Гешев към деца от Велико Търново и София: Трябва да познавате законите, правата и задълженията си

Общество

22-10-2022, 15:43

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право“ главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна с ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, град Велико Търново, и с ученици от 75 ОУ „Тодор Каблешков“ в гр. София.

Заедно с Иван Гешев на срещата в училището в София бяха Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба, заместник градския прокурор и член на УС на Асоциацията на прокурорите Десислава Петрова и Преслава Петкова, следовател в Национална следствена служба и зам.-председател на Камарата на следователите.

Главният прокурор обясни на децата колко е важно да знаят своите права и задължения и да познават законите, разказа им и за професията на прокурорите. Борислав Сарафов покани децата да посетят Национална следствена служба, за да видят как работят следователите.

„За да има силна държава, тя трябва да налага правила и те да се спазват, а младите хора трябва да познават законите, правата и задълженията си, за да се реализират и да успеят“, каза на учениците от Велико Търново главният прокурор. Той говори за Конституцията и върховенството на закона. При децата в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ бяха още Мирослав Овчаров, член на УС на АПБ и прокурор в Окръжна прокуратура-Велико Търново и Людмил Маноилов, завеждащ Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Инициативата е на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата.