Борисов: Предлагаме мерки, които биха избегнали кризи - насочени към хората и бизнеса

Политика

22-10-2022, 15:50

Снимка:

Бойко Борисов/Фейсбук

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Седем антикризисни мерки ГЕРБ ще внесе в парламента в понеделник

"Предлагаме мерки, насочени изцяло към хората, бизнеса и потребителите. Мерки, които биха избегнали кризи”. Това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира, че докато се избираше председател на Народното събрание Министерство на финансите е дало три варианта за бюджет.

"Докато избирахме председател на НС, държавата фалира. Министерство на финансите представи дефицит от 6.6% от БВП, което е 11,6 млрд лв. Или с 5.3 млрд се влошава дефицита от 2022 г. Предлагат нов дълг от 16 млрд лв. Помислети кои институции, след като нямат доверие, ще ни дадат на 1.01.2024 да станем член на еврозоната”, коментира Кирил Ананиев. Той припомни, че 6,4% инфлация е заложило МФ. "В бюджета не са предвидени увеличение на минималната работна заплата. И всичко това е вследствие на ненормалното управление на публичните финанси от моя наследник Асе Василев. Той е най-слабият министър”, посочи Ананиев.

"Ще трябва да изтеглим 16 млрд. нов дълг и 6,7% дефицит. Дори Германия не успя да изтегли 8 млрд. С една дума - изборите минаха, но е вероятно да се създадат нови. Ние трябва да се погрижим за пенсионерите, за армията и за битовия потребител. По плана за възстановяване трябва да се знае дали е отворен още той. Ако е така, ние последни ще си получаваме пари. Което означава, че тези пари, записани като аванс, може да не дойдат до декември”, допълни Бойко Борисов.

"Колегите да не се сърдят, че са загубили изборите, нормално е да губиш. Сега да седнат и да разговарят с нас”, заяви Борисов. По думите му трябва да се разговаря за тези числа, тъй като сега еврозона няма да видим. Лидерът на ГЕРБ посочи, че трябва да се овладее дефицита и изтегления досега дълг. "Нашите избиратели очакват тези неща да се случат. По тези неща трябва да търсим единство в парламента", отбеляза той.

"Седем антикризисни мерки ГЕРБ ще внесе в парламента в понеделник. Нито една от тези мерки не е свързана с харчене на държавни пари”, съобщи Делян Добрев. Решение на НС за компенсация за бизнеса за цената на тока до края на 2023 година, както следва:
- за присъединени на ниско и средно напрежение - 100% компенсация над 250 лв на МВч.
- за присъединени на високо напрежение - 100% компенсация над 200 лв на МВч. Второто е Забрана за либерализиране на битовите абонати до 01.01.2026г. Решение на НС за мерки за намаляване на цената на горивата с 1 лев на литър. Решение на НС за възлагане на Министерски съвет да проведе процедура за дългосрочен договор за неруски газ. Решение на НС за иницииране на процедура за лицензиране от АЯР на неруско ядрено гориво. Облекчаване на процедурите за изграждане на ВЕИ. Закон за офшорния вятър /вече внесен в НС/.