Плевнелиев след срещите с ГЕРБ-СДС и Български възход: Позитивен реалист съм

Политика

22-10-2022, 13:00

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След срещите на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС и ПГ на "Български възход", Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки, посочи той пред журналисти в парламента, предаде БТА. 

"Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата", каза президентът (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев след консултациите. 

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентани сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации, допълни той.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. "Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.

По-рано днес Плевнелиев съобщи, че официален отказ за разговор е получен от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България". В понеделник предстои среща с ДПС.