Енергийното министерство няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители

Политика

23-10-2022, 09:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Служебното правителство няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия

Министерството на енергетиката (МЕ) няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Ето какво информират оттам:

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара.