Демерджиев оповести резултати от проверката след инцидента, при който загинаха двама полицаи в Бургас

Общество

03-11-2022, 13:52

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

16 служители са нарушили служебните си задължения

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посети Бургас, за да запознае близките на двамата загинали полицаи и обществеността в града с резултатите от проверката след трагичния случай.

“Обещах на семействата на загиналите полицаи да извършим проверка и да открием истината за всички обстоятелства, свързани със смъртта им“, заяви Демерджиев и допълни: “Възложих проверката на Инспектората на МВР. Според констатациите, има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили задълженията си, извършили са действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления”.

На 28 октомври докладът е предаден на Окръжната прокуратура в Бургас по компетентност, в останалата си част е насочен към ръководителите на ГД „Гранична полиция“, ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и ОДМВР – Бургас за предприемане на съответните действия.

“Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на Гранична полиция. В доклада се съдържат имената на началника на РГДП, началника на ГПУ – Бургас, началника и заместник- началника на ГПУ-Малко Търново”, каза Демерджиев.
По думите на министъра, шофьорът, превозвал нелегални мигранти и съучастникът му са били задържани в деня преди инцидента с друг аварирал автобус. Били са отведени в гранично поделение, но след това – освободени.

Министърът обърна внимание и на ненавременната комуникация, която “Гранична полиция” е осъществила непосредствено преди инцидента.

Той обясни, че двамата полицаи са получили информацията в последния момент, без да знаят, че автобусът се движи с висока скорост и не се подчинява на полицейски разпореждания.

Министър Демерджиев допълни, че предстои доклад в прокуратурата и на други случаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно преминали на територията на страната мигранти. Всички, които са извършили нарушения, ще понесат наказанията си – подчерта той. И направи разграничението, че стотици служители на Гранична полиция съвестно и точно изпълняват задълженията си. „Те са отдадени на работата. Нашата задача е да ги подкрепим и да отстраняваме тези, които не са достойни да носят пагона“.