Ново рентгеново оборудване ще получат 18 митнически пункта до март 2025 г.

Общество

07-11-2022, 13:32

Снимка:

Агенция Митници

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Агенция „Митници“ е одобрена от Европейската комисия и стартира мащабен проект, финансиран с европейски средства, за доставка на ново сканиращо оборудване и изграждането на централизирана система за обмен на рентгенови изображения. Това съобщиха от пресцентъра на АМ.

18 митнически пункта ще получат ново рентгеново оборудване  в рамките Проект, финансиран от Инструмента за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано управление на границите (IBMF) на Европейската комисия. В началото на октомври Агенция „Митници“ и Европейската комисия подписаха Грантово споразумение, с което беше одобрено проектното предложение на българската митическа администрация. Изпълнението на проекта започва от 01.11.2022 г. и ще приключи до края на март 2025 г., като оборудването ще бъде в реална експлоатация не по-късно от 30 април 2025 г.

Чрез Грантовото споразумение ще се финансира доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща система. Новата техника за рентгенова проверка ще бъде осем различни вида според спецификата на товаропотоците на съответния митнически пункт – за пристанище, за обработка на въздушно карго и сухопътен транспорт на палетиран товар, за ръчен багаж, пратки и др. Оборудването ще бъде свързано в новоизградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация.
Общият бюджет на проекта е 40 262 987 евро без ДДС, от които 80% или 32 210 390 евро са безвъзмездно финансиране от Инструмента за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол - Customs Control Equipment Instrument (CCEI), като част от Фонда за интегрирано управление на границите (IBMF) на ЕК.
Инструментът за финансова подкрепа беше създаден с Регламент (ЕС) 2021/1077 от 24 юни 2021 г. Той цели подкрепа на Митническия съюз и митническите органи при изпълнението на мисията им да защитават финансовите и икономическите интереси на Съюза като едновременно с това улесняват законната стопанска дейност. Чрез Инструмента се предлага възможност за хармонизиран и равностоен митнически контрол като по този начин ще се избегне отклоняването на потоци стоки към най-слабо оборудваните пунктове. Постига се повишаване способността на държавите членки да реагират на предизвикателствата, породени от постоянно развиващите се глобални бизнес модели и вериги на доставки, рязкото нарастване на електронната търговия, увеличаването на цифровизацията и необходимостта от подобряване на устойчивостта срещу кибератаки.