Главният прокурор Иван Гешев е в Полша за участие в церемонията по повод 84-та годишнина от „Кристалната нощ“

Общество

07-11-2022, 14:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Република Полша за участие в церемонията по повод 84-та годишнина от „Кристалната нощ“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В двудневните възпоменателни събития, организирани от Европейската еврейска асоциация, главният прокурор ще посети лагерите Аушвиц и Биркенау, където ще бъде отдадена почит на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста. Официалните гости ще присъстват на запалването на шест свещи в една от камерите в лагера Аушвиц, както и ще положат венци на Стената на смъртта.

За участие в събитията са поканени председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, председателят на Чешкия парламент Маркета Адамова, премиерът на Черна гора Дритан Абазович и други, както и роднини и близки на евреи, загинали в концентрационните лагери във Втората световна война.

В полския град Краков главният прокурор Иван Гешев ще участва в международна конференция, посветена на предизвикателствата пред противодействието на съвременните прояви на антисемитизма. Участници в дискусиите ще са парламентаристи от страни членки на Европейския съюз и представители на международни еврейски организации.

„Кристалната нощ“ е едно от най-мрачните събития в новата история на европейския континент. В нощта на 9 срещу 10 ноември през 1938 г. в Австрия и Германия членове на паравоенната организация на Национал-социалистическата партия на Адолф Хитлер организират погром - разграбени и опожарени са 191 синагоги и 815 магазина, собственост на евреи. 30 000 евреи са арестувани и са изпратени в концлагери. "Кристалната нощ" се приема за началото на Холокоста.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен