СЗО: Най-малко 15 000 души са починали в Европа през 2022 г. заради необичайните горещини

Свят

08-11-2022, 10:02

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-малко 15 000 души са починали тази година заради необичайно горещото време в Европа, предаде ДПА, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).Това предаде БТА.

Регионът преживя най-горещото лято и най-горещия месец август, откакто се води статистика, каза вчера регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той произнесе реч в началото на конференцията на ООН за климатичните промени КОП 27, която се провежда в Египет.

Горещите вълни, сушата и горските пожари това лято се увеличиха в много европейски райони и повлияха отрицателно върху здравето на населението, каза Клуге.

Така нареченият "топлинен стрес" -  състояние, при което тялото не може да се охлажда  - е основната причина за смъртните случаи, свързани с екстремното време в Европейския регион на СЗО, допълни той.

Смята се, че най-малко 15 000 души са починали заради горещините тази година според данни, предоставени от страните членки на организацията. Регистрирани са около 4500 смъртни случая в Германия, почти 4000 в Испания, над 1000 в Португалия и над 3200 във Великобритания.

Европейският регион на СЗО включва повече от 50 държави, включително Русия, Украйна и Турция. Необичайно високите температури са причина за повече от 148 000 смъртни случая в региона през последните 50 години.

През следващите десетилетия нарастващата уязвимост към горещи вълни и други екстремни метеорологични явления ще доведе до повече заболявания и смъртни случаи, докато страните не предприемат драстични действия в борбата срещу изменението на климата, каза Клуге.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен