Шишков и Фандъкова се договориха за съвместна работа с цел успешното приключване на ремонта на центъра на София

Политика

08-11-2022, 14:31

Снимка:

МРРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Столична община ще работят съвместно с цел успешното приключване на ремонта на централната градска част на София. За това се договориха на среща днес министър Иван Шишков и кметът Йорданка Фандъкова.

Пред столичния кмет регионалният министър потвърди вече изразената готовност за удължаване на срока на проекта. По време на срещата стана ясно, че той може да бъде удължен с шест месеца, каквито са правилата на финансиращата го Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Арх. Шишков препоръча да бъде направен анализ какво как ще бъде изпълнено и получи уверението за това от столичния кмет.

Очакваме, че въпреки трудностите ще се справим с този нов срок. Имаме диалог с Управляващия орган на програмата, каза Йорданка Фандъкова. И допълни, че се очаква в петък да бъде внесено искането за удължаване на срока на проекта. Подготвят се и документи за индексация на стойността и искане за верификация на средства.

Много внимателно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Това е трудна настилка, но за София и за нас това е символ и няма друга позиция, освен да се намери най-добрата технология. Досега не е правен такъв голям ремонт, каза още тя. Проверките трябва да се правят по всички линии, посочи още Йорданка Фандъкова.

Арх. Шишков обясни, че не можем да си позволим да загубим парите. Ако няма ясни срокове и критерии как ще завърши ремонтът на столичния център, проблемите ще станат много. Регионалният министър сравни проекта с този за изграждането на интерконектора, който беше най-големият проблем за служебното правителство, но за два месеца беше придвижен. Центърът на София е сърцето и душата на града и ще направя всичко, за да бъде той такъв, какъвто го искаме, сподели арх. Шишков. Очевидно е, че има пропуски в заданието, проекта, изпълнението и неговия контрол, отбеляза той.

Министър Шишков изрази опасение, че заради въвеждането в експлоатация през декември 2020 г. на ремонтираните улици „Граф Игнатиев“ и „Солунска“, които са част от първия етап на проекта, гаранционният им срок може да изтече до извършване на предвидените проверки от Управляващия орган на програмата преди верификацията на средства. При установяване на евентуален проблем общината може да се окаже в ситуацията да е принудена да го отстранява със средства от общинския бюджет, допълни той. И призова Столична община да подаде искането за верификация, което ще е от полза за двете страни. Министърът поиска пълно съдействие от страна на общината при извършване на необходимите проверки, за да стане ясно как точно ще бъде оказана пълноценна помощ за завършването на проекта.

Ще има текущ мониторинг на изпълнението, необходим е план-график за работата, каза заместник-министър Десислава Георгиева.

При демонстрираната добра воля, целият екип ще работи само по проекта, за да се свърши работата, заяви кметът Фандъкова.

Арх. Шишков и Йорданка Фандъкова обсъдиха и проекта за реконструкцията на трасето на трамвай №5 по  бул. „Цар Борис III”, която също се финансира от оперативната програма. Има притеснение за сроковете за следващия етап заради забавяне от страна на изпълнителя. Ще налагаме санкции и ще работим на етапи, за да не затрудняваме движението, каза още тя.

Двамата се обединиха около необходимостта от вземането на правилни решения за проекта за модернизация на последната част от Южната дъга на Софийския околовръстен път, чието изпълнение е важно и за облекчаване на достъпа до предстоящата за изграждане национална детска болница. Арх. Шишков изрази притеснение, че до момента не е решена връзката на Околовръстния път на София с магистрала „Люлин“ и потвърди, че на 14 ноември - в понеделник, ще има среща с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и главния архитект на София по тази тема.

Докладът за предоставяне в полза на държавата на общинския терен, който попада в определения терен за строителството на лечебното заведение, ще бъде разгледан на заседание на Столичния общински съвет този четвъртък, ще бъде вкаран като извънредна точка, информира Йорданка Фандъкова и обеща, че ще бъде направено всичко, за да се случи проектът за детска болница.

Кметът повдигна въпроса и за необходимостта от ремонт на язовир „Бели Искър“. След като има нагласата, трябва да решим проблема, заяви министър Шишков.

В срещата от страна на МРРБ участваха още заместник министрите Поля Занева и Захари Христов, началникът на политическия кабинет Юлия Ивкова и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Деляна Панайотова. В нея участва и заместник-кметът на Столична община инж. Ангел Джоргов.