Томислав Дончев: Разминаванията ни с ПП за бюджета са в размер на десетки милиарди

Политика

09-11-2022, 09:15

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според депутата от ГЕРБ-СДС най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм

Между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда един бюджет. Това каза в студиото на „Здравей, България” по Нова тв зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет?”, заяви той.  По думите му „внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен”. Дончев уточни, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

Според депутата от ГЕРБ-СДС най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Той подчерта, че това не бива да се допуска - "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари". 

На въпрос възможно ли е съвместно управление на ГЕРБ с ПП, Дончев отговори, че всичко е възможно, „включително подобен екзотичен вариант”. „Това, което се случва в момента, е естествен резултат от начина, по който се прави политика през последните години”, подчерта народният представител. По думите му партиите са се състезавали да мразят опонентите си, а не са били достатъчно ясни в това какви политики предлагат на избирателите. Според Дончев трябва да се намери вариант как политическите сили да излязат от „окопите”.

„Ако има добра новината от срещата вчера, е, че можем да говорим”, коментира той разговорите, които бяха проведени между представители на ГЕРБ и на „Продължаваме Промяната”. Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и границата, пред която ще спрат да правят компромиси. „Границата на самосъхранението е където губиш изцяло политически облик и физиономия, губиш причината хората да те харесват и да те обичат. Ние много пъти сме доближавали тази граница”, каза Дончев.

Според него е възможен „по-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури”. Третият мандат звучал за ГЕРБ-СДС като най-вероятен да излъчи редовен кабинет, допълни той. Дончев допълни, че трябва подобно правителство да е с ясен мандат и приоритети, подкрепено от колкото може, повече политически сили.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен