Обвиняем за опит за незаконно превозване на мигранти през българо-румънската граница е предаден на съд

Крими

10-11-2022, 10:31

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Районна прокуратура-Видин внесе обвинителен акт срещу К.Х. (на 34 години) по дело за извършено престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

В ранните часове на 08.08.2022 г. на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат митническите служители извършили проверка на лек автомобил, пътуващ за Румъния. В хода й бил установен тайник, изграден в пода между двете оси на колата. Запитан за него, водачът К.Х. признал за укрити две лица.

В тайника били открити двама чужденци без документи за самоличност. Обвиняемият заявил, че ги е взел от гр. София с цел превоз до Австрия, за което му била заплатена сумата от по 1000 лева на човек.

В показанията си мигрантите, представили се за граждани от Сирия и Ирак, разказали за пътуването им до Турция, а впоследствие и до България с група от 53 човека. След незаконно влизане в страната и едноседмичен престой в гориста местност, те се придвижили към столицата с таксиметров автомобил. Планирали незаконно да пресекат българо-румънската границата, но били открити и задържани от граничните власти.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.