ООН и на Русия ще обсъдят удължаване на сделката за износ на зърно от Украйна

Свят

10-11-2022, 11:38

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Високопоставени представители на ООН и на Русия ще обсъдят утре в Женева удължаването на срока на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море и усилията за облекчаването на експорта на зърно и изкуствени торове от Русия за световните пазари. Това съобщиха от централата на международната организация, цитирани от Ройтерс. Това предаде БНР.

Срокът на сделката, сключена на 22 юли с посредничеството на ООН и Турция, ще изтече на 19 ноември, ако Русия възрази срещу удължаването му.

Споразумението позволява износа на храни и торове от няколко черноморски пристанища на Украйна. Ключов елемент в него е да се осигури експортът на зърно и торове от Русия, за което напомни и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"За съжаление все още няма напредък по руската част на черноморската сделка. Напомням, тя беше пакетна. Точно така я предложи генералният секретар на ООН. САЩ и ЕС продължават да създават препятствия за износа на нашите торове и селскостопански продукции на световните пазари. Ще отчетем това при разглеждането на въпроса за продължаването на зърнената сделка."

От ООН казват, че руският износ на зърно се увеличава, но трябва да се направи още за намаляването на блокиращия ефект на западните санкции върху продажбите на руски торове на световните пазари.