Росен Христов: Заварихме хаос в енергийното министерство

Политика

11-11-2022, 09:27

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Росен Христов заяви, че е заварен хаос в енергийното министерство и че се е борил не да продължим доставките от "Газпром", а да се използват вече договорените количества газ. 

"Нашите анализи показват, че ако сметнем за база договорът с „Газпром“ газът, който е купуван от порядъка на 30%, закръглена сметка. А има решение цената да е по-ниска. С новото ръководство на министерството и новото ръководство на „Булгаргаз“ намерихме такова. Ние сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата, включително и за декември“, каза той.

"Действията на техния кабинет доведoха до тотална криза, пълен хаос, интерконектора с Гърция беше тотално изоставен. Къде им е договора за слотове при положение, че са подписали с „Шиниър“ май месец, но никой не е резервирал слотове и те очакваха аз да го направя за две седмици“, допълни още Христов.

Спирането на АЕЦ „Козлодуй“ е довело до пропуснати ползи от около 10 000 000 лв. Не сме внасяли електроенергия, но е могло да изнесем повече, каза Росен Христов.

„6 реактор беше изведен по план до 3 ноември. Тогава трябва да прекъсна, да свърши ремонта, а  колеги се опитаха да го пуснат предсрочно. Не успяха и ремонтът продължи. Така де факто след датата, която ще бъде пуснат 3 ноември, ние започваме да търсим пропуснати ползи“, каза служебният енергиен министър.

Той обясни, че имаме капацитет да произвеждаме, дори да е спрян единият блок на централата.

„България е нетен износител и винаги е била такъв. Ние не внасяме енергия, мощност и е разчетено, така че дори да е спрян единият блок на АЕЦ-а, ние имаме капацитет да произвеждаме“, добави Христов.