Гешев: По пътищата се убиват повече българи, отколкото във военен конфликт

Политика

24-11-2022, 12:31

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Време е политиците да защитят интересите и на гражданите, заяви главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев, заместник главните прокурори Пламена Цветанова, Десислава Пиронева и Красимира Филипова, заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, взеха участие в кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“. Форумът е организиран от Института за пътна безопасност в партньорство с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.

„Тук съм, за да чуя гражданите, гражданското общество и да ги подкрепя. Ежедневно, ежемесечно по българските пътища се убиват повече българи, отколкото във военен конфликт. В България загиват около 100 души на 1 милион, ние сме първи в черните класации, а държавата наблюдава безучастно“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той поздрави участниците във форума и организаторите за енергията и желанието да намерят път за решаване на проблемите с пътната безопасност. „Целта е да бъдат спасени нашите деца, гражданите“, каза главният прокурор.

Той не скри тревогата си, че България загива в демографски аспект. „По пътищата се убиват деца като Свети от Шумен, Иван от с. Бузовград, Моника от с. Братаница. Бесен съм, защото решенията не са трудни за изпълнение, готови модели има в целия ЕС“, добави Иван Гешев. Той обяви, че ще настоява пред останалите власти в рамките на конституционните си правомощия за незабавни промени. "Иначе цената ще продължим да я плащаме с човешки животи”, предупреди Иван Гешев.

Главният прокурор допусна, че за някои политици, които днес отсъстват, е по-лесно да закрият структурите на специализираното правосъдие, отколкото да защитят интереса на гражданите. „След като могат да защитят финансовия интерес на престъпността и олигарсите, ние сме длъжни да  настояваме да защитят интересите и на хората“, подчерта Иван Гешев напомни, че българските граждани искат държавата да им даде „това, което заслужават – сигурност и защита“. „Аз вярвам, че това може да бъде постигнато - тук и сега. Никой не е застрахован, че няма да бъде следващият!“.

Заместник главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Красимира Филипова подчерта, че прокурорите изпълняват задълженията си и атестат за тяхната работа са влезлите в сила присъди за престъпления по транспорта. „За  съжаление, съдебната система започва своята работа тогава, когато вече е извършено престъпление. Когато вече лошият резултат се е случил“, отбеляза Филипова. 

Заместник главният прокурор представи част от експертните предложения, направени от прокуратурата за промени в НК и Закона за движение по пътищата с цел ограничаване на тежките транспортни престъпления. Едно от тях е да се отнема моторното превозно средство в полза на държавата, когато то е собственост на дееца, в случаите на управление с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Другата алтернативна възможност е - прекратяване на регистрацията на  превозното средство за определен срок, когато е установено управление с концентрация на алкохол над определените граници или след употреба на наркотици.

Предложенията включват по-високи санкции при отказ от изследване за алкохол и наркотици. Част от глобите, например санкцията за управление на МПС без свидетелство за правоуправление, не  са актуализирани от 2002 г. „Последиците нямат измерения, защото става дума за човешкия живот и здраве“, заяви зам.-главният прокурор Красимира Филипова.