Даниел Митов: ГЕРБ са готови да получат мандата за съставяне на правителство

Политика

29-11-2022, 11:10

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ са готови да получат папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство, като отчитат факта, че президентът Румен Радев дава време на партиите да се успокоят след изборите и да започнат да мислят по-трезво. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред bTV.

„Това, което зависеше от ГЕРБ и от коалицията ГЕРБ-СДС, беше направено. Първо се опитахме да реализираме разговори с останалите партии през контактна група. След това поканихме другите партии на разговори. Тръгна някакъв диалог – около параметрите на бюджета, около други потенциални приоритети. Виждате, че парламентът започна да работи, обединявайки се около някакви консенсуси по евроатлантически теми и не само“, отбеляза той.

Даниел Митов не даде конкретен отговор на въпроса дали той ще е номинацията на ГЕРБ за министър-председател. Според него това не е най-важният въпрос в момента. Първо трябва да се помисли за това, как страната ни да излезе от политическата криза.

„През 90-те години на миналия век сме имали опити за съставянето на технически кабинет, макар те да не са били от най-успешните. Все пак българската демокрация е извървяла някакъв път през тези десетилетния и може да прояви зрялост и да състави такъв кабинет, който да се радва на малко по-широка и отвъдидеологическа подкрепа, както и да има ясни параметри и задачи в рамките на 6 месеца или една година. Все пак трябва да има някаква стабилност“, обясни още Даниел Митов.

Той отказа да влиза в хипотетични и спекулативни коментари за състава на бъдещото правителство и насочи разговора към последните разкрития. Даниел Митов смята, че е трудно да се води диалог с определени политически формации, след като на бял свят са излезли определени решения за Българската банка за развитие (ББР), за платените наполовина пари на строителните фирми и за „странните договорки“ между „Продължаваме промяната“ и БСП.

„Откъде накъде Кирил Петков търгува кодовете за машините срещу оттеглянето на законопроекти. Аз се позовавам на думите на колегата Георги Свиленски от БСП, който даде гласност на разговорите си с Кирил Петков от парламентарната трибуна. Каква е тази търговия? Какви точно кодове държи бившият министър-председател? Аз не съм наясно с тази търговия“, заяви още Даниел Митов.

Той обърна внимание и на противоконституционните решения на кабинета „Петков“ и намекна за манипулиране на изборните резултати. Зам.-председателят на ГЕРБ обърна особено внимание върху това, което предишното редовно правителство е правили с ББР. Според него това бил емблематичен пример за начина на мислене и начина на поведение на „Продължаваме промяната“.

„Кирил Петков изпраща документи за смяна на Надзорния съвет на ББР, преди да е назначен за министър. След това си наема адвокатска компания, близка до него. Назначава Лена Бориславова в тази банка на заплата от 14 000 лева. Чудя се с какви качества се слави тя, за да получава такова възнаграждение“, отбеляза още Даниел Митов.

Относно "Демократична България" той каза, че ДБ се държат като присъдружна организация на "Продължаваме промяната". Трябва да разберат, че "Продължаваме промяната" им носи само негативи", заяви Митов.