Гешев след поредната трагедия на пътя: Безобразие е това да продължава (Видео)

Общество

29-11-2022, 17:55

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Днес са загинали още трима граждани на България при тежка катастрофа в Старозагорско, а шестима са пострадали. Съболезнования на роднините и близките!", каза главният прокурор Иван Гешев в Силистра.

"Безобразие е това да продължава. Нужен е цялостен подход, ангажирането на държавата и на всички институции, включително изпълнителната власт чрез организационни мерки и контрол. Нужно е ангажиране и на законодателната власт с неотложни законодателни промени", заяви Гешев.

"Прокуратурата от 2 години настоява да се вземат спешни мерки. Какво пречи да се дерегистрира автомобил на пиян или дрогиран шофьор за 3, 4, 5 години? Казват, че отнемането на автомобила на такъв водач нарушавало правото на собственост. А правото на живот? След като смятаме, че правото на собственост е повече от правото на живот, тогава нека да дерегистрираме автомобила на такъв шофьор. Има такива модели в Европа", посочи главният прокурор.

"Сега един пиян или дрогиран шофьор може да избира дали да носи наказателна или административна отговорност. Ако убиеш някого, можеш да избереш – няма да влизам затвора, ще платя глоба", изтъкна той.

"Има действия, които съдебната власт може да предприеме, и прокуратурата ще направи каквото може, в рамките на своите правомощия, за да въздейства на този процес. Време е тук и сега българската държава да вземе мерки в интерес на българските граждани", категгоричен бе Гешев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен