Борисов: Проф. Габровски ще има пълната свобода да подбере най-добрите експерти

Политика

05-12-2022, 19:22

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Професор Николай Габровски е безспорна и доказана гражданска фигура. Като най-младия член-кореспондент на БАН, той е успял, с гражданска позиция, патриот, доказан като образование, знания, умения, връх в неврохирургията. По този начин ще привлечем успели и образовани хора да помогнат на политическата класа в тази ситуация, в която всички са в изолация. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора по повод номинацията на ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер.

По думите му избирателите на ГЕРБ очакват политическата система да излъчи редовно правителство и да носи отговорност.

"Разговорът ми с Габровски беше при взимането на мандата, не само да отиде да вземе един лист хартия от президентството, а да проведе разговори с всички политически партии, да подбере възможно най-добрите експерти, включително от други партии, ако му предложат. Той ще има пълната свобода да направи това, което иска и може. Ако ние сме отговорни, говоря за цялата политическа класа, не бихме отказали разговор с такъв човек", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че които не дойдат сега на разговори за правителство, няма как да очакват ГЕРБ да отидат след това.

Борисов обяви, че са имали два варианта за кандидат за премиер - чисто партийна номинация, което е щяло да се приеме като бламиране на първия мандат. Вторият вариант - безспорен граждански кандидат, който е предпочетен, защото ГЕРБ и техните избиратели искат да има редовно правителство, а не става въпрос за страх, каквито коментари има.

"Ако се сумира времето на служебното правителство, президентът Радев е и премиер вече 1-2 години", добави председателят на ГЕРБ.

Борисов разясни, че, ако има избори през март, ситуацията ще е почти същата и прогнозира нови избори през май при подобно развитие.