Бивш адвокат е предаден на съд от Районна прокуратура - Варна за присвояване на сума от над 100 000 лева

Крими

06-12-2022, 15:19

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

41-годишният М.А., бивш адвокат, ще бъде съден по обвинителен акт на Районна прокуратура-Варна, внесен в съда. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че противозаконно присвоил парична сума в големи размери - престъпление по чл.206, ал.3, пр. 1, във връзка с ал.1 от НК.

М.А. и потърпевшата жена от Варна се познавали и имали приятелски отношения. Мъжът упражнявал адвокатска професия, като в периода от 2013 г. до 2016 г. бил вписан в Адвокатска колегия- Варна.

B началото на 2017 г. обвиняемият предложил на пострадалата да направят заедно инвестиционна сделка, като закупят изгодно от ЧCИ апартамент, който след това да продадат. Идеята била всеки от тях да участва със сумата от 50 000 лева за закупуването на имота, след това да осъществят незабавна продажба и да разделят печалбата. Очаквало се тя да възлиза на около 25 000 лева. Пострадалата се съгласила и превела по сметката на М.А. сумата от 48 680 лева.

В хода подготовката за покупката обвиняемият я потърсил с молба да променят условията на уговорката си, тъй като той не успял да набави необходимата сума. Предложил на жената тя сама да финансира инвестицията, а той само да вземе комисионна за работата си. Жената имала доверие на М.А. и се съгласила. Превела още 54 500 лева и така oбщата сума станала 103 180 лева.

Въпреки че разполагал с парите, М.А. не извършил необходимите действия за участие на пострадалата в сделка за покупко-продажба на недвижим имот, тъй като неговите намерения били да обсеби средствата. Получената сума той употребил за свои нужди. Известно време дори успявал да поддържа в заблуда собственичката на парите, че ще й ги върне. Дори я излъгал, че ги е превел по сметката й няколко месеца след нереализираната сделка.

Предстои делото срещу бившия адвокат да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до десет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, както и конфискация на част или на цялото му имущество.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен