След блокада на магистрала “Хемус”: Започват преговори за по-високи заплати в АПИ

Общество

13-12-2022, 18:00

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Димитър Коцев, зам.-председател на синдиката уточни, че заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца

Протест на работници и служители в Агенция “Пътна инфраструктура” спря в ранния следобед днес движението по магистрала “Хемус”. В организираната от Синдикат “Пътно дело” към КНСБ демонстрация се включиха пътни инженери от цялата страна. Те блокираха лявата тръба на тунел “Витиня” в посока София, в която заради ремонт на съседната, движението е двупосочно.

Работниците настояват за увеличение на възнагражденията с 30%, заплащане на извънредния труд в почивни и празнични дни, подобряване на условията на труд, сключване на застраховка “трудова злополука” заради опасните и рискови условия и ситуации.

Протестиращите издигнаха плати с надписи: “Инфлацията изяде заплатата”, “Стига вече работещо бедни” и др. Те показаха служебните обувки, които получават, и които се износват още след първия обект.

Малина Кованджиева, председател на Синдикат “Пътно дело” към КНСБ, заяви, че възнагражденията в АПИ са “унизително ниски”. Липсват и добри социални придобивки. Тя посочи, че средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100 лв.

Димитър Коцев, зам.-председател на синдиката уточни, че заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата дейност е техническа – от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява АПИ. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който напомни, че конфедерацията настоява минималната заплата да е 850 лева от 1 януари 2023 г. и да бъде внесен нов бюджет.

По време на протеста стана ясно, че е получена покана за разговори на протестиращите с новия председател на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов. На провелата се в късния следобед среща стана ясно, че се търсят варианти за ръст на възнагражденията. Ангелов се ангажира да направи всичко възможно за увеличение от 1 януари. То ще е до 20% според резултатите от провежданите атестации в агенцията.