Борисов: Около 20 правителства са взели толкова дълг, колкото правителството на "Промяната" за 1 година

Политика

17-12-2022, 17:00

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Около 20 правителства са взели толкова дълг, колкото правителството на „Продължаваме промяната“ за 1 година! Оставихме им 15 млрд.излишък, сега те ни оставят по 15 млрд. лева дълг на година. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Зимния университет на Младежи-ГЕРБ, който се провежда във Варна. Той беше категоричен, че колкото харчиш, толкова трябва да изкараш, а правителството трябва да има излишък в бюджета.

"Приходите намаляват със 700 млн., а разходите се увеличават с над 2 млрд. Това са рисковете, които крие сватбарското предизборно наддаване. Див популизъм", отсече Борисов. По думите му Европейската комисия ни казва : устойчивост на дълга, устойчив растеж. "Устойчивостта на дълга означава-"не правете повече дълг, нямате с какво да ги покриете". Втората част на изречението означава, че ни казват-"имате под 1% ръст на БВП, много сте слаби, за да си позволявате да правите това, което си позволяват богатите държави. Почнете да работите, за да вдигнете БВП", разясни председателят на ГЕРБ.

Той подчерта, че ЕК ни призовава да бъдем фискално предпазливи. "На езика на ЕК предпазливост означава "много внимавайте"! При 15 милиарда годишен дълг, ще последват наказателни процедури, които ще се стоварят върху България", предупреди Бойко Борисов и заяви,че съвестта му е чиста, защото на тази дата е предупредил какво ще се случи на българите през следващите години. Също както преди 2 години предупредих, че следва хаос и тотална криза, добави още той.

"Инвестициите спряха така, както спря и АМ Хемус. Еконта дойде и ви налъга хубаво-4 магистрали, 3 моста, тунели, язовири...Къде са? Къде има нещо построено за 2 години", попита лидерът на ГЕРБ. Той обяви, че девизът за местните избори трябва да бъде: да не допуснем в градовете да се случи, това, което се случи в държавата, благодарение на Промяната.

Борисов коментира и отношенията си с президента Румен Радев. "Не съм се чувал и срещал с Румен Радев от години. Вкараха ни с тази провокация в обяснителен режим. Ако Радев ме покани, ще отида да говоря с него, защото трябва да се обсъдят важните теми. Нямаше да крия, ако съм се срещнал с него. Правилно е политиците да се говорят. Ако има среща, пръв аз ще я обявя", категоричен беше той.

"Академик Денков стана академик, докато беше министър-в други времена щяха да кажат, че се е възползвал от служебното си положение. Аз съм се оттеглил и не правя трикове като тях-Денков като премиер ще се кара на шефовете на партията си, които ще са му министри ли? Слагат едно мюре в лицето на Денков, за да си го командват. При следващите мандати ще има пазарлъци за министри, аз и професор Габровски няма и не искаме да участваме в това", допълни още Бойко Борисов.