Европейският съюз предостави 10,9 млн. евро на България за украинските граждани, получили временна закрила

Общество

23-12-2022, 13:13

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С Решение на Европейската комисия от 28 октомври 2022 г. за Република България е разпределено спешно подпомагане в размер на 10,9 млн. евро. Средствата се отпускат за подкрепа на първоначалния прием и временно настаняване на разселени граждани от Украйна в периода 24 февруари 2022 г. – 23 февруари 2023 г. Финансирането е в рамките на тематичния механизъм на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за новия програмен период 2021 – 2027 г. То се предоставя на Република България чрез Министерството на вътрешните работи, което е отговорната институция за цялостния процес на договаряне с Европейската комисия и разпределение на средствата за дейности, свързани с предоставяне на подкрепа на украинските граждани с предоставена временна закрила на територията на страната.

С този проект МВР успешно стартира дейностите за новия програмен период 2021 – 2027 г., посочват от ведомството.

В координация с компетентните държавни институции, общинските власти и неправителствени организации ще бъдат адресирани най-належащите и специфични нужди на украинските граждани, като същевременно средствата ще бъдат използвани и за възстановяване на направени разходи от националния бюджет на Република България.

В изпълнение на решението средства в размер на 7 630 000 евро ще бъдат насочени към държавни институции, което представлява 70 % от средствата по Решението. От тях 6 561 000 евро ще бъдат насочени към Министерството на туризма като администратор на Втората програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна, приета с РМС № 317 от 20.05.2022 г. за възстановяване на разходи от националния бюджет на Република България през 2022 г. Средства в размер на 1 068 000 евро ще бъдат използвани за възстановяване на разходи за дейности, изпълнени от МВР във връзка с процеса на регистрация на разселени лица от Украйна.

Съгласно Решението на Европейската комисия част от средствата, разпределени за България, в общ размер на 3 270 000 евро - или 30 % от помощта, ще бъдат насочени към общини и неправителствени организации. Организациите и общините имат възможност за подаване на заявления за финансиране в рамките на отворена покана за подаване на предложения. Средствата са за дейности, свързани с предоставяне на материално подпомагане, подкрепа и услуги на украинските граждани, на които е предоставена временна за закрила.